Entre la vida i la mort: salut i malaltia a l’Antic Egipte

Projecte BiblioSteam

Gratuït
dijous, 31 d’octubre | 18:30 h
Durada: 1 hora

Ho organitza: Biblioteca Lluïsa Duran.

Ho coordina: Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.

Amb el suport de: ACDIC (Associació Catalana de Divulgadors Científics).

Compartir

La recerca arqueològica de l’equip de la missió de la Universitat de Barcelona (UB) al jaciment d’Oxirrinc, a l’Egipte Mitjà, ha permès l’estudi de la població antiga a partir de centenars d’esquelets recuperats al llarg de més de trenta anys. La xerrada se centra en els resultats obtinguts en diverses criptes funeràries del període cristià (segles IV-VII dC), sintetitzats i destil·lats per tal d’aproximar-nos al coneixement de les condicions de vida i de mort dels habitants d’una ciutat important de l’Egipte Mitjà, amb un urbanisme molt organitzat, un aparell administratiu complex i una vida religiosa activa, hereva de les creences egípcies dels períodes faraònics i protagonista del naixement d’una nova ideologia espiritual. Els estudis arqueoantropològics han permès tenir una visió interessant de la població, la seva composició demogràfica, les seves dificultats quotidianes, les condicions sanitàries de què disposava, i la presència de la malaltia i la mort com un fet quotidià i perfectament regulat. Els gestos rituals, el dipòsit d’amulets protectors, d’animals i d’ofrenes alimentàries complementen aquest coneixement.

Dra. Bibiana Agustí Farjas, arqueoantropòloga. Es va doctorar en història per la Universitat de Girona (UdG) (1999) amb la tesi doctoral «Els rituals funeraris en el període calcolític - bronze final al nord-est de Catalunya». Treballa a la societat In Situ SCP com a arqueòloga i antropòloga en temes d’arqueologia funerària, conjunts prehistòrics i medievals i recuperació del patrimoni cultural. Forma part de la Missió Arqueològica Catalano-franco-egípcia (Universitat de Barcelona - Universitat Paul Valéry de Montpeller - Universitat del Caire) a Oxirrinc, Mínia (Egipte); de l’equip de recerca en memòria històrica del Pla de Fosses de la Guerra Civil de la Generalitat de Catalunya, i de diversos projectes de recerca arqueològica a Catalunya, entre els quals «La villa Castilione i la domus Sanctae Maria Virgini Christi en el territorio o pagus Petralatense. La població altmedieval a l’entorn de l’estany de Castelló» de l’Institut d’Estudis Empordanesos, dirigit per la Dra. Anna Maria Puig Griessenberger.

Activitat inclosa dins el projecte BiblioSteam que pretén fomentar el coneixement i les disciplines científiques i tecnològiques entre els usuaris de les biblioteques de les comarques gironines.

INSCRIPCIONS: 972 64 21 79 - biblioteca@labisbal.cat

Dijous
31
oct
Activitats relacionades
2024
Meet&Greet. La mobilitat sostenible en el sector de l’automoció
Organitza: Ajuntament de la Bisbal en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat amb la col·laboració i participació dels organitzadors de la fira EXPOCASIÓ
ds. 21.09.24 | 12:00 h
Teatre Mundial
Xerrades i conferències Fires i Festes
2024
La bohème
Llegir l'Òpera
dj. 24.10.24 | 19:00 h
Biblioteca Lluïsa Duran
Xerrades i conferències