Ho organitza: Serveis Territorials de Cultura a Girona i Biblioteca Lluïsa Duran
Concert de commemoració 100 anys de l’obra del Cançoner Popular de Catalunya amb el grup MiniStress (Associació Empordanesa de Música Popular i Tradicional) formada per 10 instrumentistes, tota una orquestra, amb instruments tradicionals: 3 gralles, 2 tarotes, 1 sac de gemecs, 1 flabiol amb tamborí, 1 bombardí, 1 tabal i 1 bombo, interpretant música tradicional catalana.
El gener de 1922 el mecenes cultural Rafael Patxot va proposar a les entitats especialitzades en estudis folklòrics, reunits a l’Orfeó Català, el projecte de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. La primera labor prevista era “fer un corpus musical de totes les cançons populars nostres: les que ja són publicades; les moltes que hi ha recollides, emperò romanen inèdites; les que encara ignorem, per mor de que vaguen esquerpes per les nostres contrades, on caldrà sobtar-les” (carta de Rafael Patxot a l’Orfeó Català). I, a més de les cançons, aplegar danses, entremesos, rondalles, llegendes, refranys, jocs i instruments de música. La recerca havia d’arribar a cada comarca dels països de llengua catalana a través de “missions” específiques de recollida directa, de concursos de col·leccions, d’aportacions voluntàries i d’incorporacions de materials anteriors (Marià Aguiló, Rossend Serra i Pagès, Antoni Noguera o Felip Pedrell).
De 1922 a 1936 feren prop de setanta missions de recerca per part de parelles d’especialistes, un/una músic i un literat, que aplegaren més de 40.000 documents. A més, s’hi ajuntaren molts altres fons documentals de concursos i altres aportacions, i es publicaren els tres volums d’aquests Materials que, juntament amb les cançons, aportaven unes interessants memòries de recerca amb fotografies. També realitzaren alguns enregistraments fonogràfics en cilindres de cera.